Sunday, March 27, 2011

“Saya saaaayang awak!” Ep.1

Assalamualaikum. Kehadapan awak yang membaca. Ha, yela.Awakla. Bukan orang kiri kanan tu. Awak yang membaca.Jadi awaklah yang saya sayang.^^Sayang sebagai seorang muslim yang ingin saudara semuslimnya disayangi Allah sebagaimana ia mahukan untuk dirinya~
Eh,eh,jangan padam page ni dulu ye. Sebab saya sayang kat awak, saya nak awak baca sampai habis..boleh ke? Penting untuk orang yang saya sayang baca ni..
Pelik kan? Haha.Kalau cakap depan-depan, confirm alang tak cakap macam ni. Tak reti nak ber’sayang2’ segala. Tapi hakikatnya, kita kena belajar sayang orang di sekeliling kita. Sebab, Allah tu Maha Penyayang dan Dia sayang kepada hambaNya yang penyayang..Pernah dengar hadith ni?
Man la yarham,la yurham.                                                                                           
Daripada Jabir bin Abdullah r.a katanya: "Telah bersabda Rasulullah (sallallahu alayhi wasalam): Barangsiapa yang tidak menyayangi (mengasihi) sesama manusia, niscaya Allah tidak akan menyayangi (mengasihi)nya. (Sahih al-Bukhari)
Lagi -lagi lah jika awak adalah orang yang saya kenal. Kalau orang yang kita tak kenal pun tak pe. Ada seorang sahabat alang pernah cakap, die dengar seorang ustaz ceramah lebih kurang macam ni,
“Tak salah kita doakan orang yang kita tak kenal. Katakanlah kita naik bas,ternampak seorang atuk tua jalan kaki kata tepi jalan raya bawak payung tetengah hujan.Nampak letih je.Tak salah kita mendoakan dia selamat sampai ke tempat yang dituju.”
Sebab doa itukan ibadah. Pasti ada kebaikannya. Pada orang yang didoakan dan pada orang yang mendoakan.Nabi saw. bersabda:

“Barang siapa yang mendoakan saudaranya pada saat ia tidak bersamanya, maka malaikat yang diserahi untuk menjaga dan mengawasinya berkata, “Semoga Allah mengabulkan; dan bagimu semoga mendapat yang sepadan.(HR. Muslim).
Indahkan Islam? Penuh kasih sayang.^^
Kita sayang kerana kita sama-sama Muslim, kalau tak Muslim pun, kita sama-sama makhluk..
Bayangkan dahulu, lebih seribu tahun dulu, Rasulullah begitu sayangkan kita ummatnya meskipun sebelum kewujudan kita. Pelik kan? Sayang pada yang tiada.Baginda sangat khuatir akan musibah yang bakal melanda umat akhir zaman. Jadi baginda tinggalkan kepada kita Al-Quran & sunnahnya..Tapi ramai yang terlupa..Ramai yang tak ingat pesan baginda..Alang pun selalu lupa jugak. Alhamdulillah ramai sahabat-sahabat yang sudi mengingatkan.
Jadi, sebab saya sayang kat awak la saya nak ingatkan.. Macam yang sahabat alang ingatkan kat alang dulu. Kan bagus kalau alang boleh cakap macam ni dengan awak. Tapi alang tak berapa nak reti. Jadi alang tulis la ye.
Alang tahu awak solat 5 waktu, awak hormat ayah & ibu, pun awak sangat pemurah untuk beri bantuan kepada orang yang memerlukan. Tapi kan awak, kalau alang bagitahu, awak jangan marah ye. Sebab alang sayang, alang beritahu.Kalau awak perempuan, awak memang cantik bertudung dan berbaju dengan trend semasa. Nak kata macam mana ye?
Mungkin awak dah pernah dengar hadith ni, sabda Rasulullah  kepada Asma’ binti Abu Bakar,

Wahai Asma’ sesungguhnya seorang wanita itu apabila telah baligh (haidh) maka tidak boleh baginya menampakkan tubuhnya kecuali ini dan ini, seraya menunjukkan wajah dan telapak tangannya.” [HR Abu Dawud ]
Kenapa ketika solat, kita bergegas mencari telekung, menutup seluruh anggota kita. Tak la kata nak kena ke kuliah & kedai pun dan bertelekung, tapi syaratnya tetap sama kan? Tak boleh jarang, tak boleh pendek, tak boleh ketat..Ha, nanti kalau tak cukup syarat, solat tak sah kan? Sebab syarat sah solat tu kan menutup aurat. Kalau keluar ke Jusco atau ke taman, syarat menutup auratnya berbeza kah?
Sememangnya Islam menganjurkan bertudung, berpakaian yang sewajarnya, tapi kita kena ambil tahu bertudung yang macam mana, berpakaian yang macam mana..Sebab pada asasnya, Islam meWAJIBkan kita menutup aurat. Macam wajibnya solat, puasa & zakat. Kalau kita buat, mesti Allah sayang. Tapi kalau tak buat , pahala melayang, azab siksa yang datang. Bukan Allah tak sayang kat kita, tapi Dia dah bagi jalan untuk kita pilih.
Sebagai contoh, kita melalui highway yang sempurna & lurus. Tiba2 ada satu simpang bertulis, “Awas, gaung dihadapan!” dan kita tetap memandu masuk simpang tersebut. Salah siapa kalau kita jatuh kedalam gaung? Takkan nak salahkan penyelenggara highway yang dah siap-siap letak signboard amaran kan?kan3? Hm..jom renung-renungkan..
Untuk huraian lebih lanjut, boleh rujuk laman ni http://www.mykhilafah.com/fikih-muslimah/1273
Haila, betapa saya sayangkan awak. Dan harapnya  sayang ini kerana Allah. Sebab alang nak sayang Allah supaya Allah pun sayang alang. Supaya Allah sayang kita semua ^^
Hadits Muadz bin Anas Al-Jahni bahwa Rasulullah saw. bersabda:

“Siapa saja yang memberi karena Allah, menolak karena Allah, mencintai karena Allah, membenci karena Allah, dan menikah karena Allah, maka berarti ia telah sempurna imannya”. (HR. AL Hakim).

2 comments: