Pagi yang indah lagi permai, alala..memangla.Daha kata pagi hujung minggu.Ahad. Sememangnya dah lama takda masa lapang macam ni pagi Ahad tanpa sebarang program dan perancangan.Paling-paling pun tengahari karang nak join konvoi kenduri abang kengkawan.
Jadi, kembali kepada cerita asal, cekodok labu. Tak tahu la kalau memang alang je yang baru kenal atau memang tak ramai orang biasa makan. Pertama kali makan cekodok labu, ayah yang buatkan tahun lepas. Ayah memang suka buat kuih-kuih kampong. Cekodok labu, cekodok kelapa, lempeng pisang.. Best kan ayah alang?he. Moral of the story, appreciate our parents ~
Sebenarnya dah 2minggu beli labu tu tapi rupa-rupanya bila cek, belum masak. Frust. Tunggu sampai hari ni baru isi die oren sikit. Tapi tak seoren labu yang bawak balik dari kampong hari tuh.So menu sarapan hari ni adalah cekodok labu!
Bahan-bahannya adalah:
1. 1 biji labu (yang direbus, tos & dilenyek)
2. 2 cawan tepung (tadi alang tak sukat pun sebenarnya)
3. Sedikit garam & gula
4. Air (sampai agak2 jd adunan cekodok la)
5. 3 sudu minyak zaitun (sebab tu je yang ada.minyak sawit kan susah nak jumpa sekarang ni)
6. 1 sudu yis kering
7. Sedikit serbuk kayu manis (wangi^^)
Sebenarnya bahan no.5-7 tu main test2 je tadi. Sekari jadi pulak. Dah takut dah kot pelik sangat ke rasanye. Tapi hasilnya, cekodok berbentuk sfera (agak2 la.he) yang rangup diluar dan sangat lembut didalam. Haha.I like^^.Kalau buat cekodok labu sebelum ni, kurang tepung jd lembut tapi berminyak. Lebih tepung tak berminyak sangat tapi keras dan kurang rasa labu.& hasil eksperimen pagi ini menghasilkan cekodok labu yang rangup diluar, lembut didalam.hoho.Cam iklan la pulak.
Moral of the story yang kedua, labu and minyak zaitun is very good for health & jangan takut mencuba. Selamat beramal!!^^
p/s: boleh bagitau kat ayah la balik nanti^^
No comments:
Post a Comment